Friday, January 7, 2011

TIPS PENJAGAAN CONTACT LENS

Hi geng!

Hari ni, aku nak tulis entry yang ringan-ringan. Yang tak menyentuh pasal perasaan. Atau Hati. Harini, lebih spesifikasi kepada mata. Contact lens.

Contact lens ni khususnya, untuk orang-orang yang rabun. Tapi kebanyakan orang-orang sekarang, pakai contact lens untuk bergaya. Ada juga yang pakai untuk rabun dan bergaya. Macam aku. *Ceh.

Sekarang ni, aku tak nak sebut tentang jenis-jenis contact lens. Tapi tentang cara-cara jaga mata kita. Supaya tak infected dengan apa-apa bakteria semasa menggunakan contact lens.


Tips tentang contact lens :
  1. Mahal atau murah bukan masalah untuk beli contact lens. Tapi kualiti dan originaliti kau kene ambil kira.
  2. Pastikan contact lens tersebut buatan Korea atau Japan. Bukan China.


Tips pemakaian contact lens :
  1. Basuh tangan bersih-bersih sebelum memakai atau membuka contact lens.
  2. Dahulukan pakai contact lens sebelum pakai make-up.
  3. Jika anda baru memakai contact lens, di nasihatkan supaya memakai contact lens bersaiz sederhana. Jangan cuba big effect. Diameter 14mm dan ke bawah.
  4. Kalau selepas memakai contact lens anda merasa mata anda tidak selesa, bukak. Mungkin ada habuk di dalamnya. Cuci contact lens tersebut dengan menggunakan cecair contact lens.
  5. Jangan pakai contact lens semasa tidur.
  6. Jangan gosok mata anda kuat-kuat setelah memakai contact lens.
  7. Tempoh masa paling sesuai pakai contact lens ialah 8 jam dan jangan lebih 12 jam.


Tips penjagaan contact lens :
  1. Jangan simpan contact lens anda di dalam tisu, kalau terdesak, simpan di dalam bekas yang berair. Air masak boleh, hanya kalau terdesak. Sebaiknya, cecair contact lens.
  2. Bekas contact lens yang baru hendaklah di rendam dengan air suam sebelum digunakan. 
  3. Sentiasa bawak bekas contact lens anda ke mana-mana.
  4. Pastikan cecair contact lens di dalam bekas contact lens sentiasa bersih dan tiada apa-apa habuk.
  5. Sebaiknya jangan tukar-tukar jenama cecair contact lens.
  6. Jangan cuci contact lens dengan menggunakan air paip.
So far ini je yang aku terpikir, InsyaAllah, kalau ada apa-apa tambahan, aku akan update daripada masa ke semasa. Yang mungkin pakar dalam penggunaan contact lens pun di alu-alukan untuk tambah idea. Ye lah, benda baik, tak salah kita kongsi bersama.

Ye dop?

Bye yahhh !

13 comments:

  1. pinjam tips ni nak letak kat blog aima ea..
    jangan risau, ada credit to :)

    ReplyDelete
  2. nak tanye sikit ...kalo mula nk pakai maksudnye kita mesti kena ade bekas n air tu la kan ...baru la boleh beli lens cantek2 kan..huhuhu..komen sikit ?hihihihi

    ReplyDelete
  3. lg satu nak tambah kalo msk n buat kek or kuih jgn pakai contect lens nanti dia cair dlm mata...dah pakai lens lebih dr 10 thn...dr yg tak colour sampai bercolour2

    ReplyDelete
  4. nk tnya klu naik filght bole ler contact lense disimpan dlm luggage di dlm kabin

    ReplyDelete
  5. cnth if maata kita kering boleh x pakai eyemo?? or ape yg lebih sesuai??

    ReplyDelete
  6. xyah pakai lebih 8 jam sudah, sy ni ade effect mata asyik blackout

    ReplyDelete
  7. jangan pakai eye more. nanti mata lagi kering, pakai je eye drop utk lens punya., kat watsons banyak gila, pilih jerr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. C³ rohto tu eye drop ke??

      Delete
    3. C³ rohto tu eye drop ke??

      Delete
  8. Awak . Klau dh trdesak sngt . Rendam lens dlm air msak blh x ? Pstu pkai blik . Respone please

    ReplyDelete
  9. nak tanya ,,kan lens case ade 2lubang (left n right) ..boleh x kalau sepasang lens letak dlm 1lubang n sepasang lagi dlm 1lubang..means cm 1lens case ade 2pasang lens.. bahaya x ?? please respond..thanks

    ReplyDelete

Beramal ketika bercakap