Thursday, February 3, 2011

PROGERIA SYNDROME

Hi geng!

*serious sikit*

So harini aku nak sharing tentang satu penyakit. Progeria. Penyakit ni di sebabkan genetik. Dan dia sangat jarang berlaku. Hanya ada satu dalam empat/lapan juta sahaja. Penyakit ini adalah penyakit yang menyebabkan keadaan fizikal kita berubah dengan sangat sangat sangat sangat cepat!

Dalam dunia ni, lebih kurang 40-45 orang yang ada penyakit ni. Ya memang sikit. Kesian dekat diorng yang kena penyakit ni. Yang lebih menyedihkan, kebanyakkan orang yang ada penyakit ini, akan meninggal di sekitar umur 13 tahun.

Masih belum ada ubat untuk sembukan penyakit ini.

Here we go. Sedikit gambar kanak-kanak yang sedang menghadapi penyakit ini.

Ini bukan anak patung, ini betul-betul manusia.

A boy with a big heart.

Ini pulak video untuk korang check it out.


Aku harap korang yang tengok pictures dan video ni tak adalah cakap ewyuuu ke eee ke disgusting ke atau apa-apalahkan. Sebab diorng pun tak nak penyakit macam ni. Tapi tuhan beri. So aku tengok diorng pun tabah. Happy. Ramai-ramailah kita respect orang macam diorng okay.

Lepas tu, kepada sesiapa dok suka complain tentang diri dia. Kenapa tuhan lahirkan mata aku sepet ke. Kenapa tuhan lahirkan aku hitam legam ke. Berhentilah. Bersykurlah seadanya ya! Budak-budak ni, lagi kesian. Mesti kalau nak pergi shopping complex jadi public figure. Nak berkawan pun susah. Kan?

Kalau nak tahu pasal penyakit ni dengan lebih detail, boleh pergi wikipedia. 

Okay itu je kut rasanya. Bye guys!


4 comments:

  1. harap adalah yang sudi mmbantu ringankan beban diorg..

    ReplyDelete
  2. orang dalam gambar tu lingkungan dalam umur berapa ye?

    adakah ia sama seperti cerita The Curious Case of Benjamin Button tu?

    ReplyDelete
  3. @Sam Posmen

    tak tahu umur diorng. ya, macam cerita tu. cuma cerita tu pelik sikit. sebab dia tak akan jadi muda balik. end-up dengan mati di usia muda, bermuka tua.

    ReplyDelete

Beramal ketika bercakap