Tuesday, February 15, 2011

MAULIDUR RASUL VS VALENTINE DAY

Hi geng!

Macam yang kita semua tahu, harini, seluruh umat Islam tak kira dekat mana mereka berada akan menyambut Maulidur Rasul. Atau lebih senang di sebut Hari Lahir Nabi kita, Nabi Muhammad SAW.

Layan lagu ni jap. Nasyid feberet aku.



Tapi kenapa mesti tajuk aku Valentine Day vs Maulidur Rasul? Why? Ottoke?

Sebenarnya, ilmu aku tentang Valentine Day ni. Amatlah cetek. Even aku tak tahu bila Valentine Day tu. Bila bukak blog, semua orang duk post tentang Valentine Day tu haram. Dalam hati aku :

Valentime Day nak dekat dah ni.

Tapi memang aku tak tahu bila tarikh sebenar. Noob sungguh aku ni. Semalam, pagi-pagi, sebelum aku pergi sekolah, aku check facebook sekejap. Twitter pun. Maka makin ramailah berkata tetang VDay ni di status masing-masing. Aku pun google sikit tentang Vday. Lah, harini rupanya Vday (Which is on Monday).

Patuh aku terfikir, eh esokkan Maulidur Rasul. (Which is on Tuesday-Today)

Ustaz aku cakap, ada tiga tarikh signifikan di mana para dara akan menderma daranya. Atau lebih senang cakap, pecah dara. (Ewyuu lucah). Dah jangan ngada nak bayangkan. Antara tiga tarikh itu adalah :

Pada malam Tahun Baru.
Pada malam 31 Ogos.
Dan
Pada malam Valentine Day.

Malam tadi tengok berita. Pihak-pihak berkenan pergi serbu hotel-hotel murah. Bagus memang bagus. Habis hotel mahal tak serbu? Choi, macam tak de orang buat maksiat dekat hotel-hotel mahalkan?

Pada aku, sebenarnya pendedahan tentang haramnya Vday ni dah meluas. Ramai dah tahu aku rasa. Tapi masih ramai je yang sambut. Depa anggap tak jejaskan Islamnya pun kalau sambut Vday ni. 

Yang aku pelik tu, tarikh Vday ingat je. Entah tarikh Maulidur Rasul ingat entah tidak.

Wallahualam.

Nak cakap lebih bukan berguna. Yang haram-haram tulah yang diorang nak. Geleng-gelengkan kepala jelah. Mintak-mintak bakal suami aku tak macam tu. Amin.

HEHE :
Bila tengok kedahsyatan budak-budak sekarang, buat aku terfikir, macam manalah anak aku esok. Perghh. Perghh. Mesti lagi dahsatkan kawan-kawan?

3 comments:

  1. ntah la..
    cbuk sgt nk smbt Vday..
    yg maulidur rasul ni ntah dorg tau ke x...

    ReplyDelete
  2. macam2 berlaku sekarang.
    ramaj should cooncern on what they can and can't do. untuk kebaikan diri jugak , kan?
    apapun, slam Maulidur Rasul ye.

    ReplyDelete
  3. haha..basically anak2 muda akan lebih ingat valentine day tu.. but, the most important part is kalo claim kite ingat kt rosulullah, 1stly kite kn kut sume perintahNya and all sunnahNya. that is the basic rule. kn jaga iktilat,aurat n dll. kalo bende ni kite masih lagi x jaga, it means that, kite actullay masih xingat kt dia..

    **selamat beramal yerk.

    ReplyDelete

Beramal ketika bercakap