Sunday, July 11, 2010

Ini Serious #02

Kerajaan nak mansuhkan PMR dengan UPSR?

Oh baguslah. Kenapa tak mansuhkan SPM sekali? Tutup semua sekolah. Budak-budak tak payah belajar. Perempuan duduk rumah tolong mak. Cukup masa kawin. Lelaki tolong bapak tanam jagung.

Lepas ni tak payah ada istilah Universiti or Menara Gading. Semua orang rebutkan benda tu kan? 

Lepas ni aku tak payah takut bila dapat bad result untuk setiap exam. Aku tak payah susah-susah belajar setiap kali exam. Bukan aku je, semua orang pun. Bukan semua orang, termasuk generasi-generasi akan datang semua tak payah belajar.

Kejar degree, master or PhD. Tak payah.

Serious, aku benci orang yang label manusia berdasarkan intelligancy. Mungkin yang ada PhD, Degree dan apa semua memang pandai. Rajin segala bagai. Tapi, tak mustahilkan orang yang tiada certificate macam tu boleh jadi billionare. Macam Bill Gates.

Kesian, orang yang dilahirkan sebagai seseorang yang kurang pandai.
Kesian mereka. 
Aduh..
Kesian manusia.

Haih.

ditulis tepat oleh Cik EZATULHANIBINTIYUSOFAKMAR pada
11/07/2010 jam 4:00petang waktu tempatan

0 comment(s):

Post a Comment

Beramal ketika bercakap