Thursday, August 6, 2009

puasa ganti :)


""Tidak akan tersentuh
api neraka seseorang yang
pernah menangis kerana
takut pada Allah""
-ayat copy paste je neh-




seperti yang sudah semua maklum, lebih kurang dua minggu lagi kita akan berada di bulan ramadhan. kita sebagai seorang muslim haruslah gembira dengan kedatangan bulan teresebut. sesungguhnya, hari ini aku bukan nak bercakap pasal bulan ramadhan. tapi pasal puasa ganti.


aku tengok sekarang, ramai perempuan yang tak ganti puasa. haihh. kira macam burn gituh je. tak baeklah. kalau kita tak ganti puasa tahun ni 2 hari, tahun depan akan jadi 4 hari. kalaulah korang tak pernah nak ganti2 langsung, agak2 berapa hari dah yang korang berhutang dengan AllahSWT? sorry. math saya tak teror. pandai2 lah awak kira sendiri


tapi bukan semua perempuan lah mcm tuh. but, yang lebih sedih, laki pon ade kantoi jugak. biasanya smoking la punca utama puasa terbatal. itu satu masalah jugak. tak kesahlah kalau puasa batal pon, yang penting di ganti. because as a human being, aku admit la dulu2 pon ade kantoi. curik minum air blablablablaa, tapi ganti wooo


kebiasaannya, major factor orang malas ganti puasa adalah sebab tak tahan tgok orng laen makan. biasalah, kalau bulan ramadhan sume puasa. jadi kita jarang tengok orang makan. kalau ade pon, sikit2 je. but kalau hari-hari biasa kita puasa, tegok kiri kanan sume orang makan. tengah dahaga2, ternampak orang teguk air orange. whoahhh! tu yang susah. sebaeknya jauhkan diri kita daripada orang yangg tak berpuasalah. lagi senang. iman pon tak kuat sangat, nauzubillah.


selaen itu, masa bulan ramadhan juga syaiton2 di ikat di neraka. jadi cuma hawa nafsu saja yang mendorong kita ke arah pembatalan puasa. kalau hari-hari biasa, haihhh , banyak syaiton2 yang menggodaa. tambah lagi nafsu! haihh


in a nutshell, utk ganti puasa neh mmg kena sabarlah sikit. lagi pon dosa sendiri, tanggung sendiri en. be positive. islam suruh umat dia berpuasa bukan saja2. bukan satu penderaan. tapi, semuanya ada sebabnya. InsyAllah kalau kita redha dengan ape yang dia wajibkan, surga milik kita. AMIN!






contengan : aku sendri pon tak tahu kenapa aku post blog macam neh. kedengaran warak, bukan? haha. i just a normal human being. selalu buat mistakes! :) okay. see yeayy!

0 comment(s):

Post a Comment

Beramal ketika bercakap