Monday, August 24, 2009

ketuk-ketuk nini :)


ocayyy. first of all. aku nak cakap neh. pasal aku yg suke masak. suke sngt masak. aku pon tak tahu ape sebabnye, tapi aku suke masak. bile da masak, aku bagi orng makan ape yang aku masak. bile diorng kate sedap, whoahh! mcm satu kepuasan bagi aku.

so today aku nak cerita pasal bebuka semalam (23/8/09). hari pertama pon sebenarnye aku yg masak untuk juadah bebuka, tapi hari pertama aku just masak nasi goreng jea. x special sngt. tapi hari kedua neh aku masak special sikit. ala-ala western gituh.

bahan-bahan yg perlu di sediakan adalah:
ayam bahagian dada 3 ketul (dicincang halus)
spagetthi 1 kotak (di rebus)
kimball sos spagetthi (350g)
carrot (di cincang halus)
bawang putih 1 ulas (di cincang halus)
bawang merah 1 ulas (di cincang halus)
fish ball dan fish cake sebanyak mungkin (di cincang halus)
tomato sebijik (di cincang halus)
timun sebanyak mungkin (di potong panjang-panjang)
secawan air masak then korng amik periuk.

mula2 masukkan bawang putih, bawang merah, fish ball, fish cake, carrot and ayam. masak sampai korng rasa die dah masak. after that korng masukkanlahkimball sos spagetthi tuh. masukkan tomato lepas tuh. dan masukkan secawan air. boley masuk garam dan gula secukup rasa. masak dalam api yg kecil sampai 15 minit. then SIAP! hias mcm yang aku buat dkt bawah neh. korng boley taburkan dgn cheese or black paper kalau korng nak.


tadaaa! ni sebernarnya sample. haha. ni la yg aky hantar dkt jiran dpd rumah. harap diorng suke lahh. :))
nampak sedap en? tapi x la sedap sngt act. haha.


contengan :
ingt hari neh nak masak mee sup. heee. tak sabarrr!
jgn la pelik kenapa asyik aku je masak,
nak buat mcm mane,
dah aku suke sngt masakk!

2 comments:

  1. NINI!!!! Study2.. Jaga makan.. Jaga badan.. Orang yang suka makan banyak lembab pergerakannya.. Share2 la spageti tu.. Sampai satu kotak dia buat.. Haih~

    ReplyDelete

Beramal ketika bercakap