Saturday, December 12, 2009

Kenduri Kahwin

Hello. Selamat Berbahagia. Hari ni cerita aku mungkin agak menarik. Tadi dalam pukul 2 petang aku ikut abah pergi kenduri kawin. Agak sesaklah jugak. Macam dekat shopping complex kau.

Lepas aku dah amik makanan, aku carik tempat. Duduk dengan abah. Masa aku tengah makan, aku ternampak seorang lelaki. Mungkin umur dia agak sebayalah dengan aku. Dia pakai kemeja dan kepala dia lengkap songkok. Ada lelaki 50-an duduk sebelah dia. Bapak dia aku rasa.

Bila aku pandang dia je, memang dia nampak pelik. Sebab dia makan habis tumpah - tumpah. Masa tu memang aku agak dia buta. *Maaf, sedikit kasar. Tapi aku taklah pandang rendah pada dia or rasa jijik dengan dia. Rasa kesian adalah.

Bila dia habis makan, aku dengar dia cakap dengan bapak dia, 'Ayah nak minum'. Ayah dia kata, pergilah amik dekat sana. Dia bangun dan pergi ke tempat amik air tuh. Tanpa bantuan. Aku dah bengang je. Rasa bersalah tuduh dia macam - macam.

Tapi, bila dia dah isi air, dia datang balik dekat ayah dia. Aku baru perasan, cara dia jalan, pelik. Badan dia tak dapat stabil sendiri. Agak terhuyung - hayang. Dia duduk balik, aku diam je. Mungkin dia orang istimewa. Fahamkan?

Semakin lama, aku semakin belajar tentang hidup. Aku mahu belajar, belajar dan belajar lagi. Bersyukurlah kita di lahirkan sempurna semuanya. Tak cacat sikit pon. Janganlah kau bongkak dengan rupa yang kau ada.

Cuba kau bayangkan kalau kau lelaki tadi?
Atau lebih teruk dari tadi.


ditulis tepat oleh Cik EZATULHANIBINTIYUSOFAKMAR pada
12/12/2009 jam 6:38 petang waktu tempatan


Thursday, December 10, 2009

ilham dari CAMERON HIGHLAND

Hello. Aku balik dari Cameron tak cerita apa-apa pon kan? So, hari ni aku nak cerita sikit. Aku tak tahu entry aku akan jadi panjang atau pendek, tapi aku cuba menulis seringkas dan sepadat yang boleh. Okay, geng? *macam ramai sangat baca blog aku.

Situasi ni berlaku pada hari kedua aku berada di Cameron. Hari kedua hari paling memenatkan sebab banyak event hari tu. Mula - mula minum pagi. Then pegi cactus velly, kedai cenderamata, ladang teh , ladang stawberry dan pasar . Mula pagi dan habis pukul dua petang tak silap aku. Akhir destination kitorang petang tu dekat food court. Aku dengan yang lain makan tengah hari time tuh. Aku ingat lagi time tu aku order mee sup. Walaupun time tuh pukul dua lebih petang, cuaca tetap sejuk. Faktor ketinggian barangkali.

Masa aku makan, aku nampak ada sorang aunty ni. Cina. Tiga meter jarak daripada aku. Umur lebih kurang 30+. Yang aku misteri, aunty ni pakai baju relax je. Macam tak sejuk langsung. Dia pandang aku makan. Dia senyum dan aku bals balik senyuman dia.

Lepas aku makan, dia masih ada. Then aku nak blah dari situ. Time tu baru aku perasan. Tangan dia ada satu bekas polisterin. Dalam bekas tuh ada nasi. Banyak nasi dalam bekas tu. Tapi nasi tu campur-campur. Ada yang dah gaul dengan sambal, ada yang dah gaul dengan kicap ada yang masih putih. Semuanya di letakkan dalam satu polisterin. Time tu riak muka aku memang dah lain. Aku tenganga dan mata aku membulat time tuh.

Bila aku bangun dari meja je, dia terus datang dekat dengan meja aku. Dia amik nasi ayam yang kawan aku tak habis makan, dia masukkan dalam polisterina dia. Mata aku dah makin bulat. Mulut aku dah bukan makin besar. Dia pandang aku, dia senyum ikhlas gila wei. Aku pandang dia aku senyum then aku terus berpaling. Tak sanggup aku nak tengok.

Malam lepas aku makan malam, aku tengok TV3. Anugerah skrin. Lepas tu mata aku tak tahan. Pukul sepuluh lebih aku masuk bilik. Sebelum aku tidur, sempat jugak aku pikir


Agak - agak aunty tu dah makan malam tak? ... ....


*GOODNIGHT and SWEETDREAMS nini. zzZZZZZzzzZZZ

ditulis tepat oleh Cik EZATULHANIBINTIYUSOFAKMAR pada
10/12/2009 jam 3:02 pagi waktu tempatan


Tuesday, December 8, 2009

tajuk pon tak da :D

Ohh. Imiginasi aku berada di tahap luar biasa hari ini. Aku mahu menulis tanpa sebarang idea. Jangan marah kalau aku mebebel tanpa isi. Okay?

Mulai besok, aku dah jarang online. Myspace, Facebook, YM apatah lagi blogspot. Sebab tepat jam 3 lebih petang hari ni waktu tempatan, kakak aku habis SPM. Jadi aku terpaksa berkongsi menggunakan laptop ini denganya.

Tapi tak apalah. Online lama-lama pon bosan jugakkan. So kawan-kawan di alam maya, will be missing you guys!

Contengan :
Perghh Betul-betul tiada idea untuk menulis. :(

ditulis tepat oleh Cik EZATULHANIBINTIYUSOFAKMAR pada
8/12/2009 jam 12:07 pagi waktu tempatan

Wednesday, December 2, 2009

NEWMOON - TWILIGHT SAGA

Sorry. Aku tak sempat cari gambar untuk entry kali ni. Lagi satu jam aku akan bertolak ke Cameron Highlands. Kawan - kawan, doakan perjalanan pergi dan balik aku. Aku pergi tiga hari dua malam. Mungkin, hari sabtu aku dah sampai semuala ke Johor Bahru. Don't miss me ya! He He.

NEWMOON. Cerita tu rating dia makin naikkan? Memang cerita tu tergantung. Tapi cerita tu memang aku suka. Daripada Twilight, memang Newmoon lebih berbeza. Banyak sudut. Action dia, memang aku terbayang-bayang sampai sekarang. Pada aku, cerita tu sedih. Sebab aku rasa aku team Jacob. Jacob banyak tolong Bella, tapi Bella tetap nak Edwardkan? Itu paling sedih.

Bila aku tengok cerita tu, memang aku tak suka Edward. Aku kesiankan Jacob. Dan aku tak rasa apa-apa pasal Bella. Aku suka, bila Jacob dah jadi wolf. Dan bila Bella dah discover Jacob tu adalah wolf. Memang babak tu thrill! Aku kagum dengan IT matsalleh edit cerita tuh. Bertambah - tambah BOMBASTIK.

Aku tak saba tunggu yang seterusnya. Panjang lagi riwayat cerita tukan? Banyak siri. Memang aku akan tengok.

Okay. Itu jelah feedbacks yang boleh aku bagi.

Contengan:
Sepanjang aku pegi Cameron memang aku tak dapat onlinelah. Kalau ada apa - apa, boleh tinggalkan dkt ruangan CHATBOX bahagian sebelah kiri. Okay untuk semua kawan - kawan. ByeBye. Don't miss me! HA HA :)

ditulis tepat oleh Cik EZATULHANIBINTIYUSOFAKMAR pada
3/12/2009 jam 6:20 pagi waktu tempatan

bibir berdarah lagi!

Jam di dashbord laptop aku menunjukkan tepat jam 3:33 pagi. Mata aku refuse untuk tidur. Masih taksub melayan myspace dan facebook. Juga sebok menerjah ke beberapa blog, sekadai cuci mata katanya. Nafsu aku tiba-tiba terdorong menulis sesuatu.

Okay. Pasal bibir. Badan aku sangat sensetive aku rasa. Memerlukan banyak air. Jadi bila cuti sekolah, aku kurang minum air. Duduk dalam bilik jelah kerja aku. Makan nasi sehari sekali masa tengah hari. Tu pun, aku makan tengah hari biasanya pukul 6:30 petang. Carakan? Naik sekolah, elak aku kurus macam Raihan je. *Sekadar mempromote. Ha Ha.

Di sebabkan badan aku kurang mineral dan kurang air, jadi bibir aku jadi kering. Kering sampai kulit bibir aku boleh terkopek. Bila aku ketawa malam-malam buta ni (akibat membaca blog orang yang tak perlu aku sebutkan nama di sini nanti dia terasa), bibir aku jadi meregang dan terjadi tindakan refleks lalu menyebabkan bibir aku terkoyak. Keluar cecair merah. (Tolong jangan kata yuckss. Aku sangat menahan sakit sekarang)

Aku kemam je bibir aku. Lari pergi ke dapur dan minum air. Welk!! Rasa nak muntah. Masalah aku, kalau minum air sebab terpaksa memang rasa nak muntah. Tutup cerita pasal bibir.

By the way, hari ni, aku nak pergi tengok NEWMOON. Aku rasa teruja gila! Tak saba bahhhhh. Nanti aku bagi feedback pasal cerita tu. Okay?

Dan esok pulak, aku pergi ke Cameron Highlands. Holiday. Yeayyy! Nanti, aku snap picture banyak dekat sana tau! I'm hopping that there will be a lots of fun there! Amin!

Contengan:
Dah lama aku tak minum air teh bunga. Whoahhh! Favourite tuhhhh. Biasa dekat sekolah ada jual. Duduk rumah, tak keluar pon. Minum air teh panas jelah.

ditulis tepat oleh Cik EZATULHANIBINTIYUSOFAKMAR pada
2/12/2009 jam 4:14 pagi waktu tempatan

Saturday, November 28, 2009

myspace is getting nuts!

Sorry Tom. Bukan aku nak cakaplah. Tapikan memang kebenaran.
  • Kalau ada friendrequest dia tak inform. Kadang - kadang dia terus approvekan.
  • Gambar yang kita upload jadi rosak dan pecah - pecah. Even pakai DSLR.
  • Kalau dapat mail, dia simpan sampai ada banyak, baru dia inform dekat kita.
  • Kalau kita buat link dekat myspace, nanti tak boleh bukak link tu. Asyik error je.
  • Kadang - kadang tak boleh bukak notification contoh comment approval , tagged photos dll.
  • Yang lebih malang home pon tak boleh bukak.
  • Kenapa ada sistem out of daily usage? Ada limit nak comment orang pulak.
  • Dah tu kan, myspace banyak tiru facebook. =.=
Macam mana nak bertahan dengan myspace macam ni? Lepas ni layan YM je lah. Tak pon bloggingkan?

GOOGLE CHROME aku pon buat hal jugak.


Wednesday, November 18, 2009

sempurna / perfect


Orang yang sempurna adalah orang yang menerima segala sesuatu yang tidak sempura
The person who is perfect will accept all those unperfect things
Sekarang barulah aku tahu kenapa tak ada orang yang sempurna dalam hidup ni. Sebab mana ada orang yang nak terima benda yang tak sempurna. Kan?

Tapi. Saya ada banyak kawan. Banyak sangat. Saya rasa diorang memang kawan yang sempurna. Sebab diorang terima saya yang tak sempurna. Saya sayang diorang tau. Ahhhh.

Terima Kasih kawan-kawan!

Tiga tahun dengan diorang. Mana tak sayang?
Tiga tahun dengan diorang. Faham sangat aku dengan perangai diorang.
Kalau satu masa nanti kita berpisah, mesti rindukan?

Kalau tiga tahun sebelum ni, aku masuk sekolah blur-blur. Tak kenal sapa-sapa. Pakai cermin mata pon senget je kan? Kena orentasi dalam dewan 1 minggu. Time tu semua baju putih kasut putih. Nampak alim je. Sekarang dah lain dah. Semua dah matang dah. Ha Ha.

Yang nak pindah tuh, jangan nakal-nakal tau. Ingat aku dan semua kawan-kawan dekat sini. Kalau ada jodoh, mesti jumpa lagi!

Credit to batch form 3 SMK TDS 2009

Photobucket


Contengan :
Kalau suatu hari aku pergi tanpa mengucapkan selamat tinggal, ketahuilah, aku gembira bertemu dengan mu , SAHABAT!

ditulis tepat oleh Cik EZATULHANIBINTIYUSOFAKMAR pada
18/11/2009 jam 8:49 pagi waktu tempatan



Sunday, November 15, 2009

kenapa aku tak tulis shortform

Soalan tu makin banyak aku dapat. Kenapa? Entah. Mungkin orang Malaysia tak suka aku tulis panjang-panjang macam ni. Tapi tak pa, aku suka. Dekat bawah ni adalah sebab kenapa aku tak tulis shortform. Kalau tak dapat terima sebabnya tak pa. Aku faham. Biasalahkan?

  • Aku sayang bahasa Melayu aku dan aku tak nak cemarkan bahasa Melayu. Kau rakyat Malaysiakan? Jangan dok banggakan sangat bahasa barat tuh!
  • Sebab aku suka menaip. Jadi kalau aku tulis shortform, kadar kelajuan aku dalam menaip tak dapat diuji sepenuhnya.
  • Sebab aku terpengaruh dengan Zahiril Adzim. Siapa dia? Klik sini untuk baca blog dia. Sumpah. Tulisan dia mantap!

Trivia:
Markah Bahasa Inggeris aku lebih tinggi daripada markah Bahasa Melayu. Tapi jangan risau, aku tetap lebih suka budu daripada cheese!

Tapi aku still manusia biasa yang kadang-kadang tuh terguna shortform. Biasanya aku pakai shortform dekat message handpone dan comment myspace. Tapi, aku bukan tulis ala-ala gedik contoh :

tak tawuh nak mamam apew pewtunk niewh sebap pewot sakit gilewr! mak itew ckp itew neh gewdix sebap itew ta nak mamam.

Sebab aku rasa aku dah 15 tahun so tak perlu nak tulis ayat pelat tuh. Sumpah. Gedik gile! Yang membuatkan aku rasa lagi menyampah bila macam ni:

TaK tAwUh NaK maMam ApEW peWTunK nIeWh SeBaP peWoT ......

Aku malas nak tulis lagi. Penat tulis macam tuh. Yang paling kelakar ada yang tulis mcm ni jugak:

+@k +@#u n@k m@k@n @pew pew+@ng n!ew#

Perghh. Lagilah bingit. Tu bukan cara untuk korang tunjukkan kreativiti korang. Sakit hari aku kalau dapat comment myspace macam tuh.

Siapa yang dah baca then dah terasa tuh, berubahlah. Okay?

ditulis tepat oleh Cik EZATULHANIBINTIYUSOFAKMAR pada
16/11/2009 jam 5:51 petang waktu tempatan

Saturday, November 14, 2009

2012


Aku tadi pergi u-mall dengan kawan aku. Dah lama aku tak tengok wayang. Yang kelakar, aku terpaksa pergi tandas dua kali masa tengok wayang tuh. Sebab sejuk sangat kut. Then, aku try coldblog. Haha. Sedap. Bagi yang tak tahu coldblog tuh ice blanded yang semakin famous dekat Malaysia nih!

Sebenarnya aku nak cerita banyak. Tapi keadaan tak mengizinkan. Aku demam nih. Selsema teruk. Hingus meleleh. Jadi, aku tak boleh menaip banyak-banyak. Tangan pon dah mengigil -gigil. Dekat sini cuaca hujan. Aku jarang demam. But bila dah demam, teruk. Ahh. Hingus aku meleleh. Aku nak berehat. Tak sanggup type lagi.

Klik sini untuk baca sinopsis Filem 2012 dalam bahasa Melayu.

Keseluruhannya, cerita ni memang best. Teknik CGI yang dia gunakan pon nampak realistik. Kalau layan cerita tu, memang boleh meleleh air matalah. Cerita tu banyak menerangkan tentang kasih sayang sesama keluarga. Ramai - ramai boleh enjoy cerita ni. Boleh ajak sekeluarga!

Comtengan :
Makin lama, makin ramai yang tanya kenapa aku tak tulis short form lagi. Kenapa? Ha Ha. Tunggu entry yang seterusnya. Aku akan cakap kenapa. Tapi aku tak janji tau. Kenapa? Sebab masa menulis aku terhad!

dicanang tepat oleh EZATULHANIBINTIYUSOFAKMAR pada
15/11/2009 jam 6:47 petang waktu tempatan



Friday, November 13, 2009

Baca Dengar dan Faham

Kalau ikutkan hati dan perasaan, tiap-tiap hari aku nak menulis cerita. Tapi aku tahu, tak semua orang suka membaca. Satu rahsia, sebelum entry aku di publish, kebiasaannya aku akan baca berulang-ulang kali enty tersebut dan membetulkan apa-apa yang salah. Kadang-kadang tak ada apa-apa pon salah. Cuma aku terpaksa pendekkan cerita yang aku tulis. Banyak ayat-ayat yang aku kurang penting aku akan cut. Macam buat rombakkanlah. Dah sempurna, baru aku publish.

Sebab, aku nak mengelakan entry aku penuh dengan anasir-anasir yang tidak bersesuaian untuk seisi keluarga baca. Lagi pon, mana orang suka baca entry-entry yang panjang berjela-jelakan? Sebenarnya, daripada menulis, aku lebih suka bercakap. Bagi aku, senang nak faham. Lebih cepat. Kan? Tapi , tak ramai suka mendengar. Ramai maunusia lebih suka bercakap dan meminta supaya di dengar. Ramai manusia suka menulis dan meminta di baca. Ramai manusia meminta di fahami tapi tak pernah nak memahami. Wujudnya warga - warga yang pentingkan diri sendiri.

Konkulusinya,
Aku menulis dan kemudian aku baca apa yang aku tulis.
Aku bercakap untuk aku mendengar apa yang aku bualkan.
Aku cuba memahami diri sendiri lebih daripada orang lain
dan aku belajar hilangkan rasa pentingkan diri sendiri.

Contengan :
Aku makan PAPAROTI tadi. Nak tahu, itu kali pertama aku makan PAPAROTI. hahaha. Sebelum ni aku tak berani nak cuba. Tapi tadi ,kawan-kawan suruh aku try. Aku cubalah. Sedap. Sedap. Nanti kalau pergi Jusco, boleh beli!

dicanang tepat oleh EZATULHANIBINTIYUSOFAKMAR pada
11/11/2009 jam 6:39 petang waktu tempatan

Tuesday, November 3, 2009

satu ayat terbaik untuk describe aku

"LAME"
Lame itu bukan lama. Lame itu perkataan Bahasa Inggeris yang aku ambil. Bermaksud kuno.

Susah nak percayakan? Aku nih kuno. Kuno yang amat. Kalau ade markah 10, aku boleh dapat lima sahaja. Memang. Aku kurang mengambil tahu tentang isu semasa. Terutamanya politik. Kalau bagi aku tak penting, aku takkan ambik tahu tentang segala sesuatu itu.

"Dah potong ke belum?"

Tahu itu? Iklan ter'famous' sekali. Aku tak tahulah sejak bila iklan tu mula di tayangkan. Dekat sekolah, semua orang haruk iklan tu. Soalan tu di tanya berkali-kali. Yang paling malang bila ada segelintir budak Melayu yang tanpa segan silunya tanya soalan itu kepada budak India dan Cina.

Oh. Sebenarnya bukan itu yang aku nak cakap. Tapi, apa yang aku nak cakap adalah :
Aku tak pernah tengok iklan tu, sekali pon tak pernah.

"Besar punya!"


Kau tahu itu? Juga, aku tak pernah tengok iklan itu. Yang sekarang menjadi bualan hangat dekat sekolah. Sedihkan aku?

Rindunya pada radio. Dah lama aku tak dengar radio. Aku hanya dengar radio setiap pagi nak ke sekolah. Itu pun hanya dalam kereta. Tolong jangan tanya aku tentang lagu-lagu terbaru. Sesungguhnya, aku lemah tentang itu. Aku baru tahu, di radio carta HOT FM(satu-satunya radio aku dengar), lagu BENGANG daripada Akim menduduki carta pertama. Wahhh. Cayalah!

Contengan :
Aku dah buat mukabuku. Baru punya. Yang lama. Dah di hapus. Di bahagian sebelah kiri, korang scroll sikit, ade link menuju ke mukabuku aku. Boleh add. Mana tahu, boleh berkongsi-kongsi idea.


Dicanang oleh EZATULHANIBINTIYUSOFAKMAR
tepat pada 6:55 petang, waktu tempatan

Monday, November 2, 2009

Maafkan Saya / I'm Sorry


Apa makna maaf bagi anda? Maaf atau lebih sinonim dengan perkataan sorry. Bagi aku, sorry or maaf ni adalah ayat yang akan disebut apabila kita buat sesuatu kesalahan. Tapi, sorry dan maaf juga adalah ayat mudah bagi mengaku kesalahan. Nak contoh ?

Cikgu : Sapa yang pecahkan cermin tingkap kelas ni?
Abu : Maafkan saya, Cikgu!
Cikgu : Saya nak awak ganti RM5.00
Abu : Baiklah, Cikgu.

Tengok tuh. Abu takde pon cakap die dah pecahkan tingkap. But bila die cakap "Maafkan saya, Cikgu!" , automatic Cikgu tu faham bahawa Abu tu lah yang pecahkan cermin tingkap kelas. Aku tahu. Tak ramai orang boleh mengaku kesalahan sendiri. So, korang bolehlah try ayat MAAFKAN SAYA ni apabila dalam keadaan terdesak.

Itu baru mukadimah. Belum masuk isi utama apa yang aku nak cerita. Okay. Tadi. Dalam pukul 2 petang, time aku tengah busy online, tiba-tiba telefon rumah bunyi. Since aku sorang je dekat rumah, so aku pun berlarilah dan angkat telefon tu. Then nilah conversation yang boleh aku tulis. Tak sama dengan coversation yang sebenar, biasalah, otak aku bukan boleh merakam segala sesuatu. Tapi, jangan risau, aku tak mengubah sikitpun makna perbualan.

Aku : Hello
Si pemanggil misteri : (Diam. Lama dia diam. Lamaa .. .. .... .....)

Aku : Hello! (Tinggikan nada suara)
Si pemanggil misteri : Wei..... Hello .. bla bla bla bla blaa..
(Dia cakap bahasa cina. Sepatah aku tak faham. Mungkin dia ckp "Wei kawan, jom singgah CS tengok wayang jap". Aku agak saje)

Aku : Emmm. I think 'wrong number'.
Aku kerutkan dahi sambil cakap ayat tuh. Saja cakap bahasa Jawa. Kut die tak faham bahasa Melayu kang)

Then .. ... ..... "TUTTTT TUTTTTT TUUUTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT!!"


Die letak telefon. Benganglah tu. Aku faham sangatlah. Heyshh. Cuma aku pelik, susah ke cakap 'SORRY'? Masalah daaa. Dia curik lima minit berharga aku. (Ya. aku sayang lima minit lebih dari satu jam. Knp? Ta tau)

Aku faham. SORRY SEEMS TO BE THE HARDEST WORDS kan? "Maafkan saya." Tak semua orang boleh cakap ayat tu walaupon dah sah-sah dia yang salah. Manusia memang ada satu sifat. EGO. Rasa maruah jatuh bila sebut "I'm Sorry/ Maafkan saya" Aku pon macam tu. Tapi, dalam situasi macam ni, cakap akan cakap SORRY. Lebih berbudi bahasakan? Lagi pun, orang tu bukan tahu kita siapakan? Hmm.

Aku mengaku. Aku seseorang yang susah mintak maaf. Walaupon aku tahu aku silap. Apetah lagi kena mintak maaf bukan kesalahan sendiri. Ego tinggi. Tapi, bila aku berhadapan dengan situasi yang tiada jalan keluar, aku akan facing dengan 'orang tersebut' dan mintak maaf. Nampak senang. Tapi susah sebenarnya.

Tangan terketar-ketar. Bibir mengiggil. Otak ligat mengatur ayat. Hati ragu-ragu. Jantung bergedup. Mata tak tahu nak campakkan dekat mana. Berfikir. Dan berfikir. Agak- agak dia nak maafkan aku tak? Jap lagi mulut kata maafkan. But dalam hati maki-maki. Situasi nilah paling aku tak suka.

Kepada peminta maaf, mintaklah maaf secara lembut. Sebab kita tak pasti orang itu dapat maafkan kita tak. Tujuan meminta maaf untuk pulihkan keadaaan. Janganlah sebab nak mintak maaf, keadaan lagi keruh.

Kepada si penerima maaf
, janganlah pandang rendah dan bongkak bila orang lain meminta maaf kepada kita. Ingat, perkataan maaf tu perkataan yang susah nak di cakap. Hargai permintaan maaf dia. MEMAAFKAN MAAF TU ADALAH DENDAM YANG PALING MUJARAB!

Dicanang oleh EZATULHANIBINTIYUSUFAKMAR
tepat pada
7: 40 malam waktu tempatan

Friday, October 30, 2009

tapak pelupusan sampah






Semalam,
cikgu buat lawatan ke TAPAK PELUPUSAN SAMPAH
di SEELONG, SENAI, JOHOR BAHRU
Ini,
a few pictures yang sempat aku dan kawan-kawan aku capture.
Ketawa ya cik adik manis sebab kita orang pegi sana?
Haha.
At first pon aku ketawa masa cikgu inform nak pergi sana,
but bila dah sampai,
best sebenarnya. Banyak benda baru yang boleh aku dapat.
Lepas ni, ajaklah cikgu korang buat lawatan dekat tempat pelupusan sampah.

ezatulhanibintiyusofakmar, 2.08pm

Friday, October 16, 2009

Adakah anda penutur bahasa melayu yang hebat?

Setelah menjamah keblog beberapa orang, aku amik keputusan untuk berubah. Memberikan impak yang lebih extreme untuk kepada semua pembaca. JANGAN. Jangan kau bimbang, perubahan yang aku lakukan kerana is adalah berhaluan positive. Tapi aku sendiri tidak yakin dengan diri sendiri.

Mampukah aku?
Berapa lama akan aku tulis entry yang menggunakan bahasa yang agak siuman?
AHHHH. Yang utama, aku berniat untuk bertukar.

Aku tak mampu menggunakan ayat-ayat yang bombastik untuk setiap entry aku,
Maaf. Sejujurnya aku mengaku, bahasa Melayu aku agak menyedihkan.
Kadang-kadang, apabila result keluar, aku jadi shock!
MARKAH ENGLISH LEBIH TINGGI DARI BAHASA MELAYUU. wooo
Jadi selama ini bahasa apakah yang aku tuturkan?
Bahasa bugis kah? Penan kah? Jawa kah?
Agak memalukan diri sendiri, bukan?

Tetapi, bahasa MELAYU zaman sekarang agak sukar di kuasai. Terutamanya bagi orang MELAYU sendiri.
Contoh. Pilih yang betul (soalan kertas 1-PMR 09) :


Gadis itu ________________ untuk di berikan kepada rakan-rakannya.
A. membeli banyak hadiah
B. banyak membeli hadiah
C. banyak membelikan hadiah
D. membelikan banyak hadiah
*pikirlah jawapan yang terbaik. Jawapan saya sediakan di bahagaian bawah entry ini. Selamat mencuba


Jadi, seperti yang semua harap maklum, aku rasa, banyak sebenarnya orang Malaysia yang gagal menggunakan Bahasa Melayu mengikut hukum tatabahasa. Bukan sahaja aku, mungkin kau juga dan mereka.

Tapi, aku berbangga, entry kali ini aku tulis dengan baik. Malah berunsur positive. Hhaha. Aku kagum dengan kebolehan aku.

Contengan:
Jawapan sebenar B. Kenapa? Aku tidak tahu. Kerana, jawapan yang aku tandadi kertas OMR adalah A. Ya! Aku gagal menjawab soalan itu. Anda? Bagaimana?

Monday, September 28, 2009

hello PMR

Akhirnya. PMR boleh dihitung dgn jari. Ya! 10 hari lagi utk aku dan kesemua PMR victim bertungkus lumus belajar untuk menjalaninya. Yes bebeh! Tinggal 10 HARI LAGI. Mcm x percaya jehh!

Kalau korang perasan, pelajar form 3 skola korng mesti dilanda tekanan, stress yg boleh aku katakan sngt dahsyat! Raya tahun ni macam ape je. Tak meriah. Nak pegi rumah kwn pon rasa bersalah. Tak semena-mena urat-urat kat otak keluar berselirat tanda kekejangan otak yang melampau.

Aku harap dpt buat yg terbaek untuk PMR. amin..

contengan:
Aku tulis sikit je. Tak banayak masa nak bebel banyak. Nih skng pukul 6:50 hari Isnin. Bye. Nak pergi sekolah neh. Rasa aneh pakai uniform skola sebab da lama tak pakai mendealah neh. Wish me luck keayy! :)

Saturday, September 19, 2009

happy aid mubarak :)


Hye peeps,
selamat hari raya
maaf zahir batin
sorry kalau terbuat salah dekat korang okayy
:))

Monday, September 14, 2009

picture :)

heyyy. sory lama x update blog. busy yang amat doe! :) heyaaa. exm trial was just 'okay' for me. agak dissapointed jugak la wei. but still boley di banggakan. hoho. nak ikutkan, ade 5 days to move on utk bulan ramadan. yeayy. tak sabar tunggu raya. will be missing you RAMADAN. heee. setakat neh aku puasa penuh wei! seyess. PENUH. 'bangga?'. tak laa. happy. tak payah ganti nanti. sukanyaaaa!

Sebenarnya haritu aku pegi kL (12/9/09). Ikut kakak belaja di UPM, PJJ. Huyyohh. Bosan wei. Tunggu pagi ke ptng. Then ade la tangkap2 gambar sikit. Da puas tangkap2 picture, aku tengok la picture2 tu balek. And barulah aku realise aku ade tercapture satu unique picture wei. hee. aku suke tgok picture tu. lama-lama.. lama-lamaa..

caption utk picture tuh
life is moving foward, not moving backward



aku pong tak tahu knp aku bagi caption mcam tuh. haha. macam pelik je. macam tak de kene mengena pon ade. tapi aku sukee. :)

contengan :

sudah jarang wei online myspace. sorry okayy. will be more active after the PMR season!

Monday, August 24, 2009

ketuk-ketuk nini :)


ocayyy. first of all. aku nak cakap neh. pasal aku yg suke masak. suke sngt masak. aku pon tak tahu ape sebabnye, tapi aku suke masak. bile da masak, aku bagi orng makan ape yang aku masak. bile diorng kate sedap, whoahh! mcm satu kepuasan bagi aku.

so today aku nak cerita pasal bebuka semalam (23/8/09). hari pertama pon sebenarnye aku yg masak untuk juadah bebuka, tapi hari pertama aku just masak nasi goreng jea. x special sngt. tapi hari kedua neh aku masak special sikit. ala-ala western gituh.

bahan-bahan yg perlu di sediakan adalah:
ayam bahagian dada 3 ketul (dicincang halus)
spagetthi 1 kotak (di rebus)
kimball sos spagetthi (350g)
carrot (di cincang halus)
bawang putih 1 ulas (di cincang halus)
bawang merah 1 ulas (di cincang halus)
fish ball dan fish cake sebanyak mungkin (di cincang halus)
tomato sebijik (di cincang halus)
timun sebanyak mungkin (di potong panjang-panjang)
secawan air masak then korng amik periuk.

mula2 masukkan bawang putih, bawang merah, fish ball, fish cake, carrot and ayam. masak sampai korng rasa die dah masak. after that korng masukkanlahkimball sos spagetthi tuh. masukkan tomato lepas tuh. dan masukkan secawan air. boley masuk garam dan gula secukup rasa. masak dalam api yg kecil sampai 15 minit. then SIAP! hias mcm yang aku buat dkt bawah neh. korng boley taburkan dgn cheese or black paper kalau korng nak.


tadaaa! ni sebernarnya sample. haha. ni la yg aky hantar dkt jiran dpd rumah. harap diorng suke lahh. :))
nampak sedap en? tapi x la sedap sngt act. haha.


contengan :
ingt hari neh nak masak mee sup. heee. tak sabarrr!
jgn la pelik kenapa asyik aku je masak,
nak buat mcm mane,
dah aku suke sngt masakk!

Sunday, August 23, 2009

bersahur :)

4.30pagi :
okayy. biasanya pukul 4.30pagi aku dah bangun dah.(padahal neh baru hari kedua.cara bebual mcm da lame sngt je berpuasa.haha) bile bangun jeh perkara petama aku buad bukak laptop. online jap. and buad ape2 yang patut la. ade comment di balas, ade adders di ignore, ade picture comment di approve. macam tuh sajee. kalau ade new friend say 'hi'. so. i am declaring myself sebagai someone who not arrogant laa. cume, kalau x balas comment myspace tu tandanya 'busy'. ocayyy?


4.45pagi :
baru mula bersahur. :) apa yg ade, aku makan je. tanpa banyak soal dan tanya. aku nih x memilih. semua aku boleh makan tak kira waktu dan ketika. jadi aku tak kesah makan nasi pagi2. ade nasi lagi baguss. perut kenyanggg! :)


5.00pagi:
time2 macam neh biasanya aku masih lagi makan. ye laa. aku makan slow2. tak boley rakuss. tuhan maraaa. but aku ade tercongok dpt tv. channel 'TV3'. nak tahu cerita apa? kat bawah neh:

korng boley tanya ni cerita ape? perhh. penat aku carik poster die taw.
NURKASIH la weii. sebelum neh die tayangkan cerita neh masa malam. aku tak dpt tengok. so sekarang ingt nak tgok. korng pon tgok laa. beshhh kuasa 2!





5.20pagi:
biasanya aku tunggu cerita neh iklan baru aku kedapur semula untuk hantar pinggan yang aku gune buat makan. dah tuh, aku pegi ke tandas dan bersugi (berus gigi) sebenarnya aku x suke berus gigi mase puasa. sebabnya takut tertelan pulak die punye ubat gigi tuhh. biasalah manusia. so. selalu aku berus gigi selepas sahur dan selepas bukaa. lepas puas bersugi (berus gigi), aku pon minum air segelas. kira last lah tuh sebelum imsak. lepas tuh aku akan stay tgok NURKASIH sampai pukul enam pagi. da puas baru aku tutup tv dan mulakan hari seperti biasaaa. :))



contengan :
biasanya time puasa mmg aku rajin bangun awal. hoho. mmg la kne bagun awal en?
hahahah :P untuk semua yg baca blog aku,
SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH BERPUASA ANDAA
SEMOGA BULAN RAMADHAN INI AKAN MEMBAWA KEBERKATAN BUAT ANDAA


Thursday, August 6, 2009

puasa ganti :)


""Tidak akan tersentuh
api neraka seseorang yang
pernah menangis kerana
takut pada Allah""
-ayat copy paste je neh-




seperti yang sudah semua maklum, lebih kurang dua minggu lagi kita akan berada di bulan ramadhan. kita sebagai seorang muslim haruslah gembira dengan kedatangan bulan teresebut. sesungguhnya, hari ini aku bukan nak bercakap pasal bulan ramadhan. tapi pasal puasa ganti.


aku tengok sekarang, ramai perempuan yang tak ganti puasa. haihh. kira macam burn gituh je. tak baeklah. kalau kita tak ganti puasa tahun ni 2 hari, tahun depan akan jadi 4 hari. kalaulah korang tak pernah nak ganti2 langsung, agak2 berapa hari dah yang korang berhutang dengan AllahSWT? sorry. math saya tak teror. pandai2 lah awak kira sendiri


tapi bukan semua perempuan lah mcm tuh. but, yang lebih sedih, laki pon ade kantoi jugak. biasanya smoking la punca utama puasa terbatal. itu satu masalah jugak. tak kesahlah kalau puasa batal pon, yang penting di ganti. because as a human being, aku admit la dulu2 pon ade kantoi. curik minum air blablablablaa, tapi ganti wooo


kebiasaannya, major factor orang malas ganti puasa adalah sebab tak tahan tgok orng laen makan. biasalah, kalau bulan ramadhan sume puasa. jadi kita jarang tengok orang makan. kalau ade pon, sikit2 je. but kalau hari-hari biasa kita puasa, tegok kiri kanan sume orang makan. tengah dahaga2, ternampak orang teguk air orange. whoahhh! tu yang susah. sebaeknya jauhkan diri kita daripada orang yangg tak berpuasalah. lagi senang. iman pon tak kuat sangat, nauzubillah.


selaen itu, masa bulan ramadhan juga syaiton2 di ikat di neraka. jadi cuma hawa nafsu saja yang mendorong kita ke arah pembatalan puasa. kalau hari-hari biasa, haihhh , banyak syaiton2 yang menggodaa. tambah lagi nafsu! haihh


in a nutshell, utk ganti puasa neh mmg kena sabarlah sikit. lagi pon dosa sendiri, tanggung sendiri en. be positive. islam suruh umat dia berpuasa bukan saja2. bukan satu penderaan. tapi, semuanya ada sebabnya. InsyAllah kalau kita redha dengan ape yang dia wajibkan, surga milik kita. AMIN!






contengan : aku sendri pon tak tahu kenapa aku post blog macam neh. kedengaran warak, bukan? haha. i just a normal human being. selalu buat mistakes! :) okay. see yeayy!

Sunday, August 2, 2009

trial ouhh trial

assalamualaikum kepada peminat setia nini yang sesungguhnya menanti-nanti kehadiran entry yang baru.peminat-peminat yang saya kasihi sekalian, sesungguhnya ALLAH itu maha adil.dia sesungguhnya telah menyediakan seribu satu persiapan untuk aku menghadapi cabaran PEPERIKSAAN MENENGAH RENDAH.sebagai contoh, ... ... ..... ......
(otak saya blur dan tak dapat pikir apa2 contoh yang baik)


bermula minggu depan saya sekelas akan disajikan dengan jadual waktu yang baru. cisss! malapetaka datangg. berikutan hal yang demikian, saya telah memutuskan untuk tidak turun rehat ke kantin. saya akan duduk di kelas sambil makan di dalam kelas bersama-sama classmate yang lain.kepada kawan2, maaf, anda akan jarang sekali melihat saya di kantin.


kadang kala ade sebilangan pengawas yang agak kurang hajar telah menghalau saya dari kelas tersebut.whoahhh.perkara yang berani2 dia lakukan terhadapku!peduli apa aku, die halau aku buad bodoh sajaa.lagi pon banyak kawan2 yang berpihak pada aku.apa lah salahnya duduk dkt kelas time rehat?dapat buat homework!hahaha.tak membazir waktu bukan?


di samping itu, perubahan sikap yang mendadak akan saya lakukan.saya akan menjadi lebih pendiam (mungkin).kurang bergossip(mungkin).dan yang paling penting, saya akan lebih serious sewaktu belajar.usaha tangga KEHADAPAN!aminn.


itu sahaja yang dapat saya luahkan sekarang.sekian.wassalam.

Monday, July 13, 2009

istimewanya bulan JULAI! :)

ramai yang tak tahu en,
bahawasanya, bulan julai adalah bulan
buah apple dan bunga ros.
mmg korng x tahu en?

okayy
tanpa membuang masa,
aku nak memperkenalkan jenis2
buah apple dan bunga ros kepada korng :)
1. apple merah
apple merah bermaksud persatuan hati! ehem! ehem!

2. Apple kuning kemerah-merahan
apple kuning kemerah-merahan bermaksud bersama bergandingan :)

3. Apple hijau
apple hijau bermaksud kedamaian (^^,)


4. Ros merah
[no any picture to veiw. sorry]
ros merah bermaksud sukakan seseorang ;0


so. ape lagi yang korang tunggu?
ringan2 kanlah tangan untuk kekedai buah-buahan dan bunga-bungan yang berdekatan.
bagi lah dekat mak ke, abah ke, kakak ke, adik ke, abng ke, packik ke, makcik ke, cousin ke, tak pon, paling paling dekat kawan rapat.
yang lebih mencabar kalau bagi dkt
ehem2 lahh.
nak lebih best, bagi dkt orng yang kita admire.
kut2 tibe2 naseb baekk! fuhhhh!!
SERLAHKAN LAH KASIH DAN SAYANGMUU istimewanya di bulan JULAI !



Friday, June 12, 2009

okayy. i love you. :)

because i'm so foolish, i know only you
you who are looking at someone else,
you probably don't know my heart

there is no me in your day,
probably not even in your memories
but i'm looking at only you as my tears continue to fall

i'm happy with looking at your back figure
though you still don't know my heart
though at the end, you'll just brush past me

the days that i miss you so much
the days when it's too hard to bear
the words "i love you" are dancing on my lips
once again, alone, crying for you
once again, alone, missing for you
baby, i love you. i'm waiting for you

there is no me in your day,
probably not even in your memories
but i'm looking at only you,
making memories by myself

to me, love is like a beautiful wound
even though i see your pretty smile,
i can't smile with you

the days that i miss you so much
the days when it's too hard to bear
the words "i miss you" are dancing on my lips
once again, alone, crying for you
once again, alone, missing for you
baby, i love you. i'm waiting for you

bye bye, never say goodbye
though i can't hold onto you
i need you, i can't say anything else
i want you, i'll wish and wish again

the days that i miss you so much
the days when it's too hard to bear
the words "i love you" are dancing on my lips
once again, alone, crying for you

the days when you fill up my thoughts
the days when my heart grows cold and i'm sad
the words "i miss you" are dancing on my lips
once again, alone, crying for you
once again, alone, missing for you
baby, i love you. i'm waiting for you